UL-B
UL står för ultralätt flygplan som väger maximalt 450 kg och har plats för pilot och en passagerare. Örebro flygklubb disponerar två ultralätta maskiner. Certifikatet ger dig rätt att flyga i Europa. Här tar du även NLF (Nationellt Lätt Flygplan) med maxvikt på 600 kg.
Du kan bygga på ett UL-B certifikat till ett PPL-certifikat (se nedan), som ger dig rätt att flyga tyngre maskiner.
Kompletta priset för utbildningen till ett UL-certifikat är ca 58 000 kr och innefattar:
Teorilektioner (80 timmar)
Studielitteratur
Flyglektioner (Minst 20 timmar)
Flygmedicinsk läkarundersökning och medicinskt intyg
Elevtillstånd från Transportstyrelsen
Språkprov
Uppflygning
Utfärdande av certifikat
Läs mer om UL-B certifikat här
Jämför certifikat
PPL
PPL står för Private Pilot License och är det privatcertifikat som dominerat historiskt. PPL är en bredare och mer omfattande utbildning än det för UL och ger dig i princip rätt att flyga över hela världen i flygplan som väger upp till 5700 Kg.
Du kan också komplettera behörigheten till mörkerflygning, sjöflyg, avancerad flygning (med rollar och looping), instrumentflygning med mera. En särskild ny kompletteringsutbildning är EIR, Enroute Instrument Rating, som ger dig rätt att flyga i moln, medan du däremot måste starta och landa med god sikt (Se nedan).
PPL-certifikatet kan också vara första steget för dig som siktar mot att bli yrkespilot.
Kompletta priset för utbildningen till ett PPL-certifikat är ca 155 000 kr och innefattar:
Teorilektioner (120 timmar)
Studielitteratur
Flyglektioner (Minst 45 timmar)
Flygmedicinsk läkarundersökning och medicinskt intyg
Elevtillstånd från Transportstyrelsen
Språkprov
Prov för Transportstyrelsen
Jämför certifikat
Mörkerbehörighet
Med mörkerbehörighet (Night Qualification, NQ), får du flyga under visuellväderförhållanden (VMC) även när det är mörkt. Mörkerbehörighet är en påbyggnadsutbildning för dig som redan är innehavare av ett LAPL- eller ett PPL-certifikat.
Kompletta priset för påbyggnadsutbildningen till ett Mörkerbehörighet är ca 15 000 kr och innefattar:
För behörigheten krävs inget flygprov.
Allmänna lagar och regler för flygcertifikat
Ålder:
Du måste ha fyllt 16 år för att påbörja en flygutbildning. Det finns ingen övre åldersgräns. Så länge du är frisk får du flyga.
Hälsa:
Som pilotkandidat genomgår du en flygmedicinsk läkarundersökning (Medical Class 2) där du utvärderas om du är frisk nog för att få flyga. Du får ett medicinskt certifikat som är giltig 1, 2 eller 5 år beroende på din ålder och dina eventuella medicinska tillstånd. Certifikatet behöver du förnya när giltighetstiden är över.
Flygcertifikat:
Ett flygcertifikat gäller i 2 år och du behöver flyga ett antal flygtimmar per år för att kunna bibehålla den. Du behöver även göra en Proficiency Check (PC) för att förnya ditt flygcertifikat. Detta gör du med en flyglärare.